Уважаеми ученици, дами и господа, 

На 31-ви октомври 1996 г. на международно ниво е подписан Стратегическият план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Планът е във връзка с Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване (т. нар. Букурещка Конвенция) подписана през 1992 г. от шестте черноморски държави – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна.
Поради своята специфика Черно море е една от най-уязвимите морски екоситеми в света. За да бъдат запазени неговата жизненост и ресурси, все по-неотложна става нуждата интензивните човешки дейности в морето да бъдат внимателно преценявани и по-щадящо прилагани.
Зелени Балкани инициира събития по повод 23-тата годишнина от подписването на Стратегическия план в три населени места в страната – Поморие, Дуранкулак и Пловдив. Целта на инициативата е широката общественост да се информира за проблемите и начините за опазването на Черно море.

В тази връзка на 01.11.2019 г. (петък), е планирано провеждането на събитието, което ще се състои от 17:30 до 20:00 часа в Регионален природонаучен музей – Пловдив. Следобедът ще е посветен на морето, на неговото биоразнообразие и опазване със забавни игри и арт работилница, тематична викторина с награди и кратка дискусия. Специални гости ще бъдат Атанас Куцев и Мария Ангелова, които ще представят българския документален филм “WIND2WIN – Море на вятъра“, който насочва вниманитето ни към един от големите проблеми на Черно море.
Молим да обърнете внимание, че присъствието на прожекцията е безплатно, но изисква допълнителна регистрация, тъй като зала „Планетариум“ има ограничен капацитет от 60 седящи и 40 правостоящи места.

Подробна информация можете да намерите на: https://greenbalkans.org/bg/Otbelyazvame_Mezhdunarodniya_Den_na_Cherno_more_sys_sybitiya_v_nyakolko_selishta_v_stranata-p7254-y2019 и на страницата на събититето във фейсбук: https://www.facebook.com/events/2431217653652781/