Децата от подготвителна група на ОУ „Кочо Честеменски“ ще учат в магическа среда чрез уникалния образователен инструмент, закупен със средства по общинската програма за модернизация.

Представете си, че там откъдето минете, се появява пролетна ливада, пеперуди или пък морско дъно, а ако има килим от листа, при преминаване те се отдръпват. Истинска емоция предизвикват и цветята, които разцъфват щом стъпите по пода.

В тази магическа среда ще се обучават наесен децата от подготвителна група на ОУ „Кочо Честеменски“. Училището спечели проект по общинската програма за модернизация на учебния процес, който предвижда инсталирането на интерактивен под за най-малките. Съфинансирането от страна на общината е малко над 11 000 лева, останалата половина е от училищния бюджет. От 2016 година Община Пловдив подпомага внедряването на технологии за образователна цел чрез програмите си за дигитализация и модернизация.

Уникалният образователен инструмент се състои от компютър, проектор, комплект от сензори за движение и стойка за монтаж на тавана с различни приложения под формата на игри, с които децата учат, докато се забавляват. Интерактивният под реагира на движение по него и дава възможност за общуване в реално време. Подът може да поддържа едновременно около 30 допира. С помощта на компютър могат да се използват различни ефекти, като пъзел от плодове, есенен листопад, насекоми, ледени кубчета, футбол, пиано.

Учителят може да избира измежду голям набор от ефекти спрямо темата на урока или заниманието. Така децата не само учат, но и се забавляват, развиват наблюдателност, работа в екип, като същевременно подобряват своите двигателни умения.

За възможностите, които дава образователният инструмент, учителите ще бъдат обучени на 27 август, когато ще се монтира и устройството. ОУ “Кочо Честеменски” е сред четирите пилотни пловдивски училища, които се включиха в проекта за добавена и виртуална реалност на Център за творческо обучение.

http://u4avplovdiv.com